Saturday, December 25, 2010

72. Kota Kinabalu@hari 1

Setelah lama tertangguh mengunjungi ke Kota Kinabalu sehinggakan pernah dah ' book' tiket tapi tak juga pergi, maka sempena cuti sekolah ini berangkatlah aku ke sana sambil melepaskan tekanan kerja seharian. Check in di hotel Dynasty Tang dan pengalaman ini boleh di kongsi di sini , di mana terdapat lima hotel Dynasty Tang di Sabah. Jadi pada mereka yang bercadang menginap disini, sila semak dahulu alamat yang tepat, kalau tidak haru biru jadinya kerana jarak yang agak jauh antara satu sama lain.
Hari pertama, belum dapat lagi kereta yang nak disewa, kami naik bas saja ke Pasar Filipina yang banyak menjual ikan masin dan hasil dari laut dengan tambang cuma 50 sen saja. Harga yang diletakkan memang tinggi, tetapi jika anda bijak dalam tawar menawar, dapatlah beli dengan harga yang munasabah.

Sempat juga menjenguk ke Pantai Tanjung Aru, tetapi tak ramai pengunjung di sana. Pantainya landai dan sesuai untuk mandi manda.

Melawat ke Muzium Sabah, tetapi masih dalam pengubahsuaian dan kami dapat diskaun tiket masuk sebanyak RM1.

Check out dari Hotel Dynasty Tang Park untuk ke Kundasang dalam jam 1.00 tengahari.

Dalam perjalanan ke Kundasang, singgah di Kg Nabalu, tempat membeli cenderahati dan kraftangan, tetapi ramai sangat anjing berkeliaran dalam kedai dan mematikan hasrat melihat dan membeli.

Check in di Mount Kinabalu Heritage resort dalam jam 4.00 petang dan pengalaman pertama kami semua tersangkut di dalam lif akibat terlebih muatan.

Pemandangan puncak Kinabalu dari bilik hotel, awan menyapu puncak Kinabalu.

Sungguh damai dan tenang pada pandangan mata. Hilang segala tekanan dan keserabutan.

Selepas selesai menjamah makanan di Kundasang, singgah ke Pasar Malam Kundasang.

Ini pada jam 6.00 dan masuk waktu Maghrib. Kabus segala pandangan dan agak sejuk.

Pasar mini di Kundasang dan harganya lebih kurang saja dengan di Semenanjung.
No comments:

Post a Comment